A napelem rendszer fő összetevői

A napelem rendszer tetőre telepítveA napelem rendszer a következő főbb elemekből áll:

  • Panelek
  • Inverter
  • Rögzítés
  • Kábelezés
  • Biztonságtechnikai berendezések és kapcsolók

A napelem rendszer lényege a panel

A napelem rendszerek látható és látványos részei a panelek, melyek lehetnek tetőre, talajra vagy pl. napkövető rendszerre szerelve.

Ezek a napelem panelek alakítják át a rájuk eső napfényt elektromos energiává. Ebből már érthető is, hogy azért fordítjuk a paneleket a déli (napos) irányba, mert akkor több napenergia éri őket és így több energiát tudnak termelni. Sok esetben pont azért kerülnek talajra a napelemek, mert a tető nem megfelelő irányba néz.

A napelemek a jövő tiszta energiatermelői

A forgató rendszernek éppen ezért az a feladata, hogy mindig abba az irányba fordítsa a paneleket, amerről süt a nap. Ezzel lehet maximálisra növelni azt az energiát, amit a napelemes rendszerek termelni képesek. A megoldásnak viszont vannak hátrányai is, mert ez a napelemes rendszer nagy helyet igényel, a forgató rendszer jelentősen növeli a költségeket és különleges berendezéseket is alkalmazni kell, hogy nagy szélben a napelemes rendszer a föld felé fordítsa a paneleket, hogy nehogy az egész szerkezetet felborítsa a szél.

A napelem anyaga és kivitelezése szerint is sokféle lehet. Ezek közül itt az alapanyag szerint felosztva a kereskedelmi forgalomban kapható és legfontosabb típusokat emeljük ki:

Mostanában egy átlagos napelem panel kb. 270-360W energiát tud termelni ideális körülmények között. Mivel ez egy névleges érték, ideális körülmények pedig ritkán vannak, emiatt ez inkább csak egy katalógus adat. Helyette a rendszer éves termelés értékével érdemes foglalkozni. A megújuló energia egyébként is hullámzó energiatermelést mutat, éves átlagban viszont már statisztikailag jól becsülhető és számítható a mennyisége.

Egy napelem panel több cellából készül, és ezek a cellák adják a panel jellegzetes rácsos látványát a védő üveg alatt.

Az inverter a napelem rendszer esze

A napelem rendszerek "esze" az inverterAz inverter alakítja át a panelekben termelődő elektromos energiát olyan energiává, melyet az jelenleg használt berendezéseink is fogyasztanak. A napelem rendszerek ugyanis egyenáramot termelnek, az otthon vagy az iparban használt berendezések pedig 230V-ot vagy három fázist használnak.

Az átalakításon kívül a berendezés komoly biztonsági feltételeknek kell, hogy megfeleljen, mert minden napelem rendszer tulajdonképpen egy energiatermelő erőmű, az pedig nem játék.

Az egyik feladata pont emiatt a villanyszerelők védelme. Amikor az elektromos szolgáltató hálózata valamiért megszakad, (véletlen vagy szándékos hálózati áramkimaradás vagy lekapcsolás fordul elő,) akkor az inverter sem továbbíthatja a napelem energiáját a hálózatba. Ezzel veszélyeztetné az energiahálózat karbantartását végző villanyszerelők életét.

Rögzítés

A napelemes rendszer stabil, időtálló rögzítéseMivel a napelemek élettartama előreláthatólag 50-60 év is lehet, így a rögzítés is legalább ennyi ideig stabilan kell, hogy tartsa a paneleket. Ide emiatt csak rozsdamentes acél és alumínium használható. Más nem bírná ennyi ideig az időjárás (eső, szél, fagy) hatását.

Jelenleg minden fedésre (hagyományos és betoncserép, zsindely, fém, négyszög- és hullámpala, lapos tető…) létezik megfelelő rögzítés, melyek minőségben ugyanolyan tökéletesen ellátják feladatukat, így napelemek az Ön házára is telepíthetők. (Bár a pala tetőkre zsindelyes fedést szükséges tenni a telepítés előtt, hogy a vízzárósság is megfelelő legyen.)

Kábelezés

A napelemes rendszerek elektromos energiáját speciális szolár kábelek továbbítják, mert itt hagyományos kábelek használata esetén nagy lenne a napelemes rendszer vesztesége.

Biztonságtechnikai berendezések és kapcsolók

A kapcsolók és biztonsági berendezésekA napelem panelek és a tartószerkezet kinn van a szabadban ezért a villámok bármikor belecsaphatnak. A kábelek viszont bevezetnének a villám közvetlen vagy másodlagos túlfeszültségét a házba tönkretéve az invertert és a házban levő elektromos fogyasztókat. Emiatt minden napelem rendszer több biztonsági berendezést kap. Ezek egy része védi közvetlenül az invertert, más része a rendszer többi részét.

Természetesen szükség van egy főkapcsolóra is, hiszen bármikor szükség lehet szerelésre a napelemes rendszer valamelyik összetevőjénél vagy a ház többi részén, és ehhez a feszültségmentesítés alapvető követelmény.

Mutasd meg másoknak is...