A kristályos szilícium napelem

A szilícium napelem a leggyakoribb jelenleg használt napelem típus. A kristályos szilíciumot kis lemezekre hordják fel. Ezeket a lemezeket nagyon finomra csiszolták, majd különböző anyagokkal (pl. foszfor) „szennyezik”, hogy megváltoztassák az elektromos töltést a napcella félvezetőiben. Ezek a félvezetők szét vannak szóródva, melyeket egy vékony rács-szerű mátrixba rendszereznek és szétterítenek egy vékony hordozó lemezen.

A napelem így nagyon sérülékeny, ezért a mechanikai védelem érdekében a napelemek tetejére egy vékony üvegréteg borítás kerül. Ennek rögzítése után a majdnem befejezett panelt hozzárögzítik egy alaphoz drága, hővezetőképes ragasztóval. A hővezető ragasztó védi a napelemet a túlmelegedéstől, ugyanis bármely megmaradt energia, amit a napelem nem képes elektromossággá alakítani, túlmelegítheti a panelt, ezzel rontva a napcella hatékonyságát, valamint lerövidíti az élettartamát.

Ezen biztonsági eljárások – amelyek a napelem túlmelegedését gátolják – ellenére szükséges még néhány további intézkedés, amellyel próbáljuk biztosítani a napelem megfelelő hőmérsékleten tartása.

Például célszerű a napelem alatt helyet hagyni, hogy a légáramlat is tudja hűteni a szerkezetet.

A napelem rendszer energiatermelő képességét és így a gazdaságosságát legnagyobb mértékben ezek a napelem panelek határozzák meg. Ezért a fejlesztésük hatalmas ütemben zajlik, miközben újabb és újabb anyagok felé is nyit a technológia. A jövőben több új ígéretes anyag, pl. grafén jöhet a kristályos szilícium helyett, de addig még sokat kell fejleszteni a kutatóknak.

A kristályos szilícium napelemek típusai:

Monokristályos szilícium napelemMonokristályos napelem

  • A monokristályos típusú napelem panel általában nagyobb teljesítményű, mint a többi típus (kb. + 1-5%), viszont a legtöbb esetben (gyártótól függően) valamivel magasabb is az ára.
  • A legjobb teljesítményét a közvetlenül, lehetőleg merőlegesen beeső napfénynél adja le. Emiatt ahol napkövető berendezéseket használnak, ez a javasolt megoldás.
  • Onnan lehet felismerni, hogy a nagy panel sok (például 60, 72, ipari méretű vagy félcellás paneleknél akár 100 feletti darabszámú) kisebb lecsapott sarkú szilícium cellából áll össze, melyek színe általában fekete vagy sötétkék.

Polikristályos napelemPolikristályos napelem

  • Minimálisan kisebb a teljesítménye, mint a monokristályos panelnek, de az ára is alacsonyabb valamivel.
  • Fixen telepített (pl. tető) változata a reggeli, esti és szórt fényt is jó hatásfokkal hasznosítja.
  • Felismerhető arról, hogy a panelen nincs egy apró szabad felület sem, mindent lefed a kristály. Színe némileg kékes, helyenként eltérő tükrözéssel.
Mutasd meg másoknak is...