Amorf szilícium napelem

Az amorf szilícium napelem a napcellának egy viszonylag újabban megjelenő, feltörekvő fajtája, amely kinézetben, felépítésben és gyártásban is különbözik a hagyományos kristályos szilícium napcelláktól.

Az amorf szilícium technológiával előállított napelemek előállítási költsége jóval alacsonyabb, mint a kristályos szilícium napelemeké, viszont kevésbé tartósabbak és hatásfokuk is jelentősen elmarad kristályos társaikénál. Az amorf napelemek viszont kevésbé érzékenyek az árnyékra, illetve a szórt napsütésre, vagyis ha egy egész sor napcella teljes árnyékolásban van, a termelés nem áll le, a napelem rendszerrel némi elektromos energia így is nyerhető. Ennek elsősorban akkor van haszna, ahol a napelemeket nem lehet fixen tájolni. (például egy hajóra kerül elhelyezésre)

Érdekes típusa az amorf napelemeknek a vékony film napelemek. Ezek valamilyen műanyagra felvitt nanométer vastagságú filmrétegből állnak, emiatt rendkívül hajlékonyak. akár fel is lehet tekerni őket mint egy szőnyeget. Emiatt olyan felületeken szokták használni, melyek egyenetlenek, vagy fennáll a felület mozgásának változásának esélye. Akár egy hajó vitorlája is lehet így energiatermelő.

Ezen napelemek hátránya volt az alacsony teljesítmény, de jelenleg pont ez a terület fejlődik leggyorsabban, és lassan nemcsak beéri, de el is hagyja a teljesítménye a hagyományos kristályos panelekét.

Mutasd meg másoknak is...